Kom meer te weten over..

Onze boerderij

Op onze boerderij houden wij voornamelijk Blonde D’aquitaines. Dit runderras is een zogenaamd ‘vleestypisch’ ras, en leent zich dus voornamelijk voor de productie van vlees. De stiertjes komen hier aan op een leeftijd van ongeveer 10 maand. Tot die tijd zijn ze bij de zoogkoeienhouder geweest. Daar wordt het kalf geboren, en blijft het bij de moeder in de wei. Het grootste deel van de kalveren wordt in het begin van het jaar geboren, en einde najaar (wanneer het gras in de wei op raakt en de koeien hun nieuwe kalf binnenkort op de wereld gaan zetten) komen ze bij ons.

Eenmaal bij ons blijven de stiertjes in groepen gehuisvest. Dit begint in grote groepen en in de loop van de tijd worden deze groepen steeds kleiner, we streven naar zoveel mogelijk ‘gelijkwaardige’ groepen dieren. Kleinere stiertjes zouden anders de grote jongens niet de baas kunnen aan het voerhek of bij rustplaatsen. Op ons bedrijf staan de dieren in open, frisse stallen met volop daglicht. Voor 90% worden ze gehuisvest op stro, in zogenaamde ‘hellingstallen’.

De dieren worden gevoerd naar hun behoefte

Het rantsoen voor onze stieren wordt berekend op waarden als energie, eiwit, vitamines en mineralen. Zo zorgen we er voor dat de dieren gevoed worden naar hun behoeften en ze lekker in hun vel zitten. Het rantsoen bestaat voor het grootste deel uit gewassen die we zelf telen, maïs, gras en lucerne. Daarnaast kopen we grondstoffen aan die feitelijk ‘reststromen’ zijn uit de humane industrie, maar voor ons bedrijf nog zeer waardevol. Denk bijvoorbeeld aan bierbostel (dit blijft over bij bierbrouwerijen) en aardappelsnippers (de stukjes aardappel waar geen frietjes meer van gesneden kunnen worden). Deze voeders hebben ieder voedereigenschappen die wat toevoegen aan het rantsoen en bovendien op deze manier heel duurzaam gebruikt kunnen worden. De verdere aanvullingen van het rantsoen bestaan uit brokken en vitaminen/mineralen mengsels.

Het moment van de slacht

Na een goed leven te hebben gehad, komt het moment van slacht. We brengen onze dieren zelf naar het slachthuis. Doordat we dit doen, in een voor hen vertrouwde veewagen, reizen onze dieren zonder stress. Wij laten onze stieren slachten in een gespecialiseerd slachthuis op een half uur afstand, bij de Vleesvee Integratie Twente. Een goed lopend slachtproces is belangrijk voor dier, boer en consument en draagt bij aan de kwaliteit van het mooiste, lekkerste stuk vlees. Op het slachthuis wordt het vlees 21 dagen gerijpt. Vervolgens gaan deze delen naar een vakkundige slager, hij zorgt voor portionering en vacumering van de onderdelen. Op ons eigen erf, in een daarvoor speciaal gebouwde koelcel, stellen wij vervolgens uw pakket samen.