Een heerlijk recept voor..

Picanhasteak van de BBQ

24 uur voor bereiding uit de vriezer & minimaal 1 uur van te voeren uit de koeling, op kamertemperatuur laten komen.

Ingrediënten

Picanha steak +/- 500 gram | (Grof) zout | Peper | Olijfolie

Benodigdheden
  1. BBQ, liefst met deksel
  2. Kernthermometer (Tip: IKEA Fantast is een goedkope optie)
  3. Aluminiumfolie
Voorbereiding

Laat het vlees nog in het vacuüm, goed op temperatuur komen.

Werkwijze
  1. Bereid de BBQ zo voor dat je 2 zones hebt, een warme en een koele.
  2. Stook de BBQ goed heet op +/- 200 graden. Kun je dit niet meten dan kun je dit ‘voelen’: Wanneer je je hand niet langer dan 2 á 3 seconden boven de hete kolen kunt houden, dan is de temperatuur goed.
  3. Bestrooi het vlees aan beide zijden met zout, laat dit enkele minuten intrekken en wrijf het vlees daarna in met olijfolie. Let hierbij op dat je olijfolie gebruikt die geschikt is voor warme bereidingen. Je zou eventueel het zout kunnen laten om na het grillen af te kruiden met zout en peper.
  4. Wanneer de BBQ op temperatuur is, leg je het vlees boven de kolen op het rooster. Sluit nu het deksel (indien aanwezig) en grill dit 1,5 tot 2 minuten.
  5. Draait nu het vlees om en grill dit weer 1,5 tot 2 minuten.
  6. Meet nu de kerntemperatuur van het vlees. Afhankelijk van smaak bepaal je op basis van deze temperatuur of het vlees de juiste Cuisson (gaarheid) heeft.
  7. Wanneer je de gewenste temperatuur hebt bereikt pak je het vlees losjes in aluminiumfolie in.
  8. Probeer aan de onderkant van de temperatuur te zitten, aangezien het altijd nog iets nagaart in het aluminiumfolie.
  9. Normaliter serveer je een Picanha medium rare. Sowieso is het niet aan te raden om hoger te gaan zitten dan medium, dat zou jammer zijn van het vlees.
  10. Wanneer het vlees enkele minute heft kunnen rusten, haal je het uit de folie en kun je het naar smaak afkruiden met zout en peper. Snijd het vlees op draad in niet al te dikke plakken. Nu heeft goed vlees niet veel nodig maar gekarameliseerde uit of chimichurri zijn erg lekker bij dit mooie stuk vlees.

cuisson overzicht (gaarheid)

  • Rare: 50 tot 52 graden
  • Medium rare: 55 tot 58 graden
  • Medium: 60 tot 63 graden
  • Medium well: 65 tot 67
  • Well done: 70 graden of meer

Deel dit recept

Menu