Ingrediënten
+- 800 gram stoofvlees (bijvoorbeeld ribstuk) | 250 gr spekjes | sterke runderbouillon| 1 ui | 1 grote winterwortel | 3 tenen knoflook | tomatenpuree | 3 eetlepels zilveruitjes | 200 gr champignons | 2 glazen rode wijn | 2 laurierblaadjes | 2 takjes tijm (of gedroogde tijm) | half bosje peterselie | blikje 70 gram tomatenpuree | peper en zout | eventueel maïzena of ontbijtkoek
Werkwijze
- Snijd het vlees in blokjes van 2×2 cm en meng het in een kom met ui, knoflook en wortel. Laat het mengsel, samen met de wijn, minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Braad ondertussen de spekjes in en braadpan, haal de spekjes er uit en voeg roomboter toe. Dep het vlees droog, bestrooi met peper en zout en braad het in kleine porties aan. Schep het uit de pan en braad de groenten (zonder marinade) kort aan, voeg dan de tomatenpuree toe.
- Voeg nu alles samen in de pan: het vlees, de groenten en het spek. Giet de marinade er bij, én de bouillon. Braad in een andere pan ondertussen de zilveruitjes en de afgeboende champignons aan en voeg deze later ook toe aan het mengsel.
- Voeg nu ook de kruiden toe: laurier, tijm en peterselie. Bewaar een deel van de peterselie als garnering, bij het opdienen. Indien je de laurier en tijm in een theezakje (geschikt voor losse thee) stopt, hoef je later niet meer op zoek om deze er uit te halen.
- Laat het geheel ongeveer 4 uur stoven. Het gerecht kan prima een dag van te voren worden bereid. Zorg dan dat het na afkoelen wel in de koelkast bewaard wordt. In de tijd die het heeft ‘gestaan’, zal de smaak nog intenser worden!
Lekker met
Ga los met combineren! Wat dacht je van.. Gestoomde aardappen of aardappelpuree met sperzieboontjes, doperwten of andere groenten. Of.. couscous en gegrilde groenten. En vergeet niet je favoriete rode wijn er bij te drinken! Geniet van dit heerlijke stoofgerecht!